Taking place

Taking-place_268Engelska Skolan har tillsammans med Konstnären Ingalena Klenell under 2010-2011 genomfört ett stort konstprojekt som fått namnet ”Taking Place”. Ett spännande möte mellan skolans värld och kulturer i andra delar av samhället och världen. Inom ramen för kulturrådets satsning ”Skapande skola”.
Uppdraget var i ursprungsfasen att tillsammans med eleverna arbeta med rumsgestaltning. Med andra ord att i en pedagogisk kontext, göra en utsmyckning. Konstverk skulle ta plats i olika delar i skolans lokaler. En arbetsgrupp bestående av estetlärare hade en ide´ om att jobba med mosaik som teknik och även införa ett nytt material.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Bilder av människors  skapande och uttrycksbehov i alla tider och världsdelar  var startskottet för de 90 eleverna i åttonde klass. Dessa  valdes att vara medskapare av ett konstverk som har  som avsikt att delas av hela skolan och med en  konstnärligt hållbar livslängd.Som en röd tråd genom projektet har den  mellanmänskliga kommunikationen funnits närvarande.  Elevernas samtal med varandra, mig och sina lärare, har  ständigt drivit projektet framåt och gett de fysiska  objekten en allt större, kanske också svårgreppbar  dimension. Detta för att ske inom ramen för  högstadieundervisningens traditionella ramar. För Ingalena,  som hade rollen som konstnärlig ledare, blev processen  spännande, men också på grund av elevernas gensvar  alltmer arbetsintensivt. Arbetsmetoden innebar kreativa  responser på elevernas skapande.

Det konkreta resultatet av alla dialoger och arbeten som  förts på olika plan och över ämnesgränserna blev 13  flygande kärleksbrev skapade i textil och glas fyllda med  hemliga meddelanden. Skisser och glasmosaiker  inspirerade av den spanske arkitekten Antoni Gaudis  arkitektur och arbete med mosaik i Barcelona. Träfåglar  med vingar av glas utförda i hårdslöjdsverkstaden. Alla projekten knyts ihop av elevernas texter skapade  under en skrivarkurs med kärlekstema i svenskämnet.  Frågor om hur samtal om kärlek förs på olika nivåer,  blev utgångspunkten för tillkomsten av ”Bloggen”. Det är   en två meter hög mosaikcylinder med ljudinstallation,  skapad genom inspelning av elevernas egna  uppläsningar. Ljudarbetet är gjort i samarbete med  studenter på Linköpings Universitet, avdelningen för  Kultur Samhälle och Mediagestaltning. Nästa fas av projektet innebär förhoppningsvis en dialog  med intresserade av konstskapande, kultur och framför  allt av frågor som rör kreativa samtal och kommunikation  mellan samhälle och skola. Ingalena Klenell

”Taking Place”  visades senare att på Värmlands  Museum, Karlstad med öppning 6 maj 2011.Vår release skedde  i B huset på skolan  Projektet är ett av tre större som visades under sommarens  utställning ”In Collaboration – Ingalena Klenell” som hade  vernissage den 7 maj 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: