Samtal om reklambilder

Hur kan bildanalys integreras i årskurs 9 på högstadiet med ett gemensamt tema om att analysera reklambilder? Hur arbetar och analyserar eleverna bilderna?

Bildämnets didaktik 10p
av Cecilia Gustafsson

”Medieläskunnighet: För att förstå världen blir medieläskunnighet allt viktigare. Vi måste veta hur en bild ska tydas likaväl som att läsa bildtexten. Det utvidgade läsbegreppet har blivit en nödvändighet för att förstå och använda fler uttryckssätt utöver det traditionellt litterära. Medier har blivit minst lika informationsrika som skrivna texter och påverkar oss alla, vilket gör det mycket viktigare att kunna ”LÄSA” medier. Detta menas alltså att även kritiskt kunna analysera bilder. Vi är idag vana vid och förstår betydelsen över att kunna analysera en text men bildanalys berörs inte lika ofta. För barn och ungdomar är detta extra viktigt då de lätt tar efter och ser reklambilder etc. som en bild av verkligheten. Bild, ljud och form bär ju också ett budskap.

Svaret blev ett arbete i fyra delar:

1) Genomgång och arbetsmotivering av läraren. 2) Grupparbete och diskussion av ett antal bilder som alla blivit anmälda till ERK. Vilka bilder har blivit fällda och vilka har blivit friade, samt motivering. 3) Genomgång av bildanalysens tre nivåer, samt gruppindelning och utdelning av ”lathundar” till bildanalysen. 4) Eleverna arbetar med uppgiften. De får leta upp valfri reklambild i tidningar, Internet, TV, osv. för att sedan redovisa detta skriftligt och muntligt. Därefter ser vi Konsumentverkets film: ”Reklamfilmens fantastiska värld.”

Projektet, eller temat, inleds (vårterminen i april 2006) med att läraren introducerar temat till bildanalys av reklambilder. Vi läser även i kursplaner/kursmål för att motiveras till detta arbete:

Ladda ner rapporten Bildanalys_Reklam.pdf (356KB)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: