Med ögon öppna mot världen

Ett öppet öga mot världen. Och visionerna. Ett öga som ser barnen. Det har de gemensamt, lärarna i Fagerås skola och glaskonstnären Ingalena Klenell från Sunne. Tillsammans med eleverna har de fört idéerna från klassrummet till det offentliga rummet.

Resultatet är enkelt och överskådligt. Men också demokratiskt och kreativt.
– Vi har gjort en blomsterrabatt utanför järnvägsstationen i Kil. Kommunen planterade efter vår ritning. Allt blev jättefint.
Sanna Elofsson och Cassandra Björk Vennberg går båda i sexan på Fagerås skola. De berättar om samarbetet med klassens konstnär och kommunens trädgårdsarbetare.
– Vi jobbade hela året med Leonardo da Vinci som tema, ögat var vår symbol. Så kom Ingalena hit. Sen bara blev det.
Mycket praktiskt skulle ordnas, minns de. Alla skissade, valde färger och lämnade förslag. Sen skulle marken göras i ordning och blommor bestämmas. Viljor samsades mot ett gemensamt mål.

– Vi var med när rabatten planterades. Kommunens gubbar grävde. Det blev snyggt.
Kamraterna är nöjda.
– Det är roligt att jobba med händerna och göra saker som andra får se, säger Simone Jönsson Cato.
Fast någon kom och förstörde, bara dagarna efter, berättar hon. Det upprör. Kommunen planterade visserligen nytt.
– Men sånt är så onödigt.
Flickorna har fler tankar för Kil. De har diskuterat hur parken Gröna torget mitt i samhället skulle kunna förändras och passa mångas önskemål. De vet att högstadieeleverna jobbat med Ingalena och byggt upp modeller.
– Hoppas vi också får göra det när vi kommer dit.

Att låta barn vara med i besluten.

Låta dem delta i den demokratiska processen. Ge dem frihet men också ansvar. Är det inte så formuleringarna brukar lyda? De vackra orden, högt på flykt. Men att gå från tanke till handling kräver både mod och inspiration. Ingalena Klenell är övertygad om att barnen förstår sammanhangen bättre och känner sig delaktiga genom praktiska och estetiska projekt i sin närmiljö. Att tidigt möta livet utanför skolan, att bli lyssnad på och sedan se resultat är ovärderlig kunskap.
– Det ska vara på riktigt. Inget fejk, säger hon.
För att nå dit krävs samarbete. Att mötas över de kommunala förvaltningsgränserna behöver varken vara stort eller särskilt komplicerat. Det är erfarenheterna från Kil.
– Det gäller att få igång energin och hitta de entusiastiska gubbarna, säger Therese Jäger, gatuchef och en av eldsjälarna i kommunhuset.
– Och det måste finnas ett arbetslag som vill att man ska komma och som vill ha en process, tillägger Ingalena.
”Bland barn kan jag trolla”

Ett experiment som lyckades.

Hennes projekt i Kils kommun var ett experiment. Ett experiment som lyckades.
Det började för två år sedan. Kommunens centrum skulle förvandlas och de kreativa idéerna tas tillvara. Glaskonstnären från Sunne anlitades som projektledare.
I ärlighetens namn var det väl ingen som riktigt visste hur den röda tråden skulle dras. Lite fritt, konstnärligt och snudd på magiskt, kanske.
Ingalena skrattar. Uppgiften var stor och svår. Men hon började i en välbekant miljö. Hon utgick från skolan.
– Bland barn kan jag trolla, det vet ja

Att göra det offentliga rummet synligt

Hon såg som sin uppgift att göra det offentliga rummet synligt och starta ett arbete som på sikt skulle leva vidare utan hennes hand. Att involvera de yngre kommuninnevånarna var en självklarhet. Sannerudsskolans bildlärare och den nya konstkonsulenten var intresserade medhjälpare. Ryktet om den kommunala satsningen spred sig snabbt.  Kerstin Henningsson på Fagerås skola ville ha del av den.
– En projektanställd konstnär. Och Ingalena Klenell av alla. En sån chans får man bara inte missa, resonerade hon och Hans, som är hennes kollega både i klassrummet och hemma.
Snabbt sög arbetslaget Regnbågen in Ingalena i vardagen hos sina mellanstadiebarn.

Kreativiteten i centrum

Att använda sig av ”krafter utifrån” är inget ovanligt i Fagerås. Kerstin och Hans Henningson med kollegor har sedan några år jobbat enligt den danska Bifrostpedagogiken. Eleverna arbetar i stora teman, där i princip alla ämnen ingår. Kontakten med livet utanför skolan är en viktig del inte minst för att förstärka de skapande, praktiska och konstnärliga momenten.
– Vi lägger stor vikt vid drama, bild, musik, dans och språk.
Det märks redan i korridoren. Bilderna finns överallt och från taket svävar 40 luftballonger i starka färger.
– Årets tema är ”Jorden runt på 80 dagar”, förklarar Kerstin.
I ateljén på andra sidan gården håller själva jorden på att tillverkas. Hans står med händerna i tapetklister och hönsnät bakom ryggen. Han berättar om terminsstarten, om barnens sommarbrev och om den viktiga upplevelsedagen.
I pärmar finns varje tema väl dokumenterat. Under fem år har pedagogerna arbetat inspirerade av Bifrostskolan i Danmark.
– Det är så roligt och ger så mycket.
Men det är också mycket arbete. Lärarnas situation får inte glömmas bort.
– Man måste tanka inspiration ibland, säger Kerstin.

Inspiration för elever och lärare

Att få tillgång till en konstnär som kommunen redan slutit avtal med visade sig vara bonus, inte bara för barnen utan också för lärarna.
– Hon kom hit med en konstnärs fria tanke. Och ett uttryckssätt som vi inte har.
Så beskriver Hans Henningson mötet.
Ingalena pratar i sin tur länge och starkt om den kreativa processen, den som är hennes egentliga mål. Hur den måste börja bland lärarna för att ta sig vidare till barnen.
– Lärarna måste också få skapa, och själva känna samma lust som barnen. Deras roll får inte enbart bli att planera, leda och samordna.
– Skolprojekt kan bli fyrkantiga och då händer inget. Det är jätteviktigt att lärarna får stöd och bekräftelse, säger Ingalena.
I Fagerås var terrängen väl förberedd, i ett arbetslag som tog emot och ville mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: