Kultur – naturligtvis

Kultur, skapande, kreativitet, självförtroende. Bla, bla, bla … Men i Kil har skolorna fyllt tomma ord med mustigt innehåll. Här är kommunen som får högsta betyg i Kultur i skolan.

Bra betyg. I Kil satsas det för att kulturen ska bli en naturlig del i skolarbetet. Och det tycker lärarna speglar av sig på betygen.

Rast? Nej, vi fortsätter! Säger Tolitaskolans Elevens valgrupp i drama i Kil.
Om matteläraren hade frågat skulle svaret nog blivit mindre enhälligt. Men nu växer en musikal fram, och hela klassen vill framåt, uppåt och mera.

Musikalen är skriven av en musiklärare på en mellanstadieskola i Västsverige. Rock’n rollers Club involverar inte bara musik och drama, utan också engelska och svenska, eftersom eleverna själva fått skriva till repliker så att alla har talroller. Temat är utanförskap, klotter och kärlek. Tolitaskolans elever får inte bara in musik och drama när de sätter upp sin musikal, de tränar också engelska och svenska när de skriver egna repliker.

– Först och främst är kultur i skolan bra för självförtroendet, och det går igen i allt skolarbete. Ju fler sinnen du blandar in desto bättre är det för inlärningen över huvud taget, säger Marianne Annersand, lärare och kulturombud på Tolitaskolan.
Alla Kilsskolor har sitt kulturombud, som träffas för att få och ge inspiration. De har också en intern webbsida där de lägger ut sina idéer. Huvudansvarig för Kultur i skolan i Kil är Ewa Gustafsson, rektor på Sannerudsskolan.
– Vi vill sprida tanken med kultur i skolan på ett naturligt sätt, det ska inte bara vara en teaterpjäs som dimper ner i skolan så att vi har fredat vårt samvete. Jag har inga bevis, men jag tycker att det verkar som att klasserna som jobbar med kultur mår gott.

Text och foto: Mari Stenström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: